Experience UKCG !


Salam sayang dan rindu semuanya! Memang aku rindu sangat-sangat nak update blog nie. Hehehe. Alhamdulillah dapat jugak aku update blog nie balik ^_^ 

Okayy, UKCG singkatan bagi Ujian Kelayakan Calon Guru dibawah Kementerian Pelajaran Malaysia. Alhamdulillah aku telah disenarai dalam ukcg. Walaupun cerita ni dah berlaku long-long time, tadak la long sangat hari Khamis yang lalu (17/4/2014). hehehe. Bila diingatkan balik, aku isi borang ipg ni pun dah dekat-dekat dateline dia. Mula-mula main minta ja at last hari Sabtu(12/4/2014) malam tu aku try check semakan kelayakan ukcg and Alhamdulillah aku tak expect yang aku dapat. Dapat2 tau tu, terus lompat plus lari-lari pi bilik ibu aku . Habaq aku dapat ukcg nihh :)


So,dulu-dulu nak jadi cikgu dapat interview dulu then boleh masuk maktab. Tapi lani, tuddiiiaaaa punya la payah nak mampuihhh*kedahan blogger !hihik Government buat sistem baru , depa tapis sampai 3 peringkat kalau tak silap laa. Mula-mula ukcg, kedua,interview lastly,officially maktab. Dunia semakin mencabar :] 

Sedikit pencerahan tentang UKCG :

A. Sesi Ujian Bertulis 
  • Terdiri daripada Bahagian A dan Bahagian B yang MESTI dijawab oleh calon dalam tempoh 45 minit. *aku mula pukul 8.30 smpai pukul 9.15*

B. Sesi Ujian Kecerdasan Fizikal
  •  Semua calon MESTI menjalani Ujian Kecergasan Fizikal. 
  • Calon yang memilih Pendidikan Jasmani sebagai opsyen pertama (1) atau kedua (2) MESTI menjalani Ujian Amali Pendidikan Jasmani.
  • Calon MESTI menandatangani Surat Akuan Calon dan diserahkan kepada pengawas yang bertugas sebelum ujian dilaksanakan . *ada kiraan BMI,bangkit tubi variasi,lompat quadrant,kilas sisi dan larian bleep*

Panduan UKCG
Bagi ujian bertulis, calon mestilah bersedia untuk menjawab soalan Kuantitatif, Bahasa Inggeris, INSAK (Inventori Sahsiah Keguruan), Analitikal dan Verbal.

*ihsan : google
*digalakkan kepada semua calon untuk membaca buku INSAK 


*nota jahat : doakan aku narh,to be a REAL teacher :D muahh,muahh :*

yeah ! finally, i'm back guys :)

Peoples, I'm Back!!
credit: weheartit

ASSALAMUALAIKUM , fuhhh ! setelah hampir 9 bulan aku dok tunggu masa nak bukak balik belog ni , so hari ni aku pi tekan sana tekan sini dapat jugak aku bukak belog ni . Actually , aku TERRRRRlupa password belog ni . Yala, dah share laptop dengan kakak aku hari tu. 

So , how are you ? *Hmm,ada lagi ka readers Belog Budak Jahat nim tak tau. Hoho, sadisnya aku. Takpa-takpa,don't worry be happy ! Aargghhhh , dah lama x update belog aku dah tak ketahuan nak tulis apa dia. Sapa-sapa yang dok jenguk belog picisan ni , thank you nowh. Walaupun,owner dia x bukak bopa bulan dah. 

Next,alhamdulillah aku sihat2 ja, actually aku seMAKIN sihat. biasanya dah jadi penganggur tak di iktiraf kat rumah aku ni haa. Aku harap hampa semua pun sihat la hendaknya kay :) Aku ingat lepas SPM aku nak kerja, hmm mmg kerja la sangat ! Keja ternak lemak :D hahaha 

Hampa tau kot nowh,yg aku nie budak lepasan SPM , so nak habaq la jugak result aku. Alhamdulillah aku dapat buat my ibu n abah bangga dengan aku *bangga sikit ja. Nak kata full A's, tadak laa. Cukup2 rezeki buat aku ja nak sambung study. Rezeki masing2 ye dok ?

*aku hujung sekali,pakai jubah peach :)

cikidout dulu, nak prepare bukak posa :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...